a
PiekerenStoppen met piekeren

Praktijk Het Perspectief

Stoppen met piekeren

Bijna elke cliënt die voor mij zit, heeft moeite om zijn of haar gedachten onder controle te houden.

Als we negatief denken, dan voelen we ons ook vaak niet zo prettig. Op die manier kunnen gedachten de inhoud van ons leven in een heel donkere kleur zetten. Je valt in een vicieuse cirkel of komt in een neerwaartse spiraal terecht. Op een bepaald moment zie je alles in het grijs en weet je niet meer hoe het begonnen is. Het leven lijkt veel te zwaar te zijn en problemen vormen een sneeuwbal die alleen maar groter wordt. Oneindig verhaal? Niets is minder waar – er is een oplossing die na even oefenen een wondermiddel wordt!

“Ik kan niet stoppen met denken!”, “Ik pieker constant!”, “Ik ben zo moe van het denken!”

Het beschreven probleem begint bij een verkeerd zelfbeeld. Hier wordt niet het positieve of negatieve zelfbeeld bedoeld, maar eerder “Wie ben ik?”, of liever nog, “Hoe functioneer ik?”. Mensen denken zó veel dat ze met hun gedachten samensmelten. “Ik?”, “Zonder mijn gedachten?”, “Dan besta ik niet meer!”. Elke keer opnieuw zie ik de ogen van mijn cliënten groter worden als ik zeg: “Je bent jouw gedachten niet!”.

Ons verstand is maar een instrument van ons zoals een hand, een neus of een gevoel. Dat zijn instrumenten die een bepaalde rol of functie kunnen spelen. Een instrument gebruik je wanneer je het nodig hebt en alleen maar dan. Met ons verstand gaat dit echter veel moeilijker. We hebben het inderdaad heel dikwijls nodig. Ons verstand speelt een heel belangrijke rol in ons leven en op een zeker moment neemt ons verstand de troon over.

Gebruik je verstand voor het oplossen van opdrachten of het vinden van een antwoord (het verschil tussen probleemoplossend denken en het piekeren is een apart thema dat volgende keer dieper bekeken wordt). De eerste belangrijke stap naar een “gezond verstand” is het beseffen en loskomen van jouw gedachten. We kiezen om na te denken, we kiezen ook waarover we nadenken, hoeveel, wanneer en of wij het wel of niet doen. Dus kunnen we ook kiezen om niet na te denken. Vragen die je in deze fase kunnen helpen zijn: “Wat maakt dit nu zo belangrijk voor mij?”, “Kan ik daar iets aan veranderen op dit moment?”, “Is dit het meest belangrijke voor mij op dit moment?”. Op die manier begin je al jouw gedachten van een andere kant te bekijken.

Hoogstwaarschijnlijk ga je al in de eerste stap begrijpen dat jouw gedachten niet zo belangrijk zijn op dit moment. Ze hebben met het “hier-en-nu” meestal niet veel te maken. Het thema op zich kan wel heel belangrijk in je leven zijn, maar of je NU daaraan denkt, maakt geen groot verschil in je leven.
Zo komen we bij de tweede stap van “gezond verstand”, namelijk in het “hier-en-nu” zijn. Alleen dit moment, het moment dat je nu juist beseft, is jouw leven, alleen dit moment bestaat… Door het waarnemen van het huidige moment zet je jouw gedachten stil. Je kunt bewust rondkijken met veel aandacht voor details. Zo heb je bijvoorbeeld de ruimte waarin je je bevindt misschien al honderd keer gezien. Toch kan je jezelf uitdagen om iets nieuws te ontdekken dat je nog niet opmerkte. Je kunt aandachtig luisteren in een poging iets van heel ver proberen te horen… Je kunt bewust in- en uitademen… Je kunt jouw eigen lichaam waarnemen (is er ergens spanning; heb ik het koud of warm; heb ik honger, pijn… enz)

Door die bewustwording leer je afstand nemen van eigen gedachten waardoor je ineens ruimte creëert voor nog iets belangrijker, namelijk er zijn en het waarnemen.

Door Alexandra

Laat een reactie achter