a
RouwRouwen: een traject zonder einde

Praktijk Het Perspectief

Rouwen: een traject zonder einde

‘Voor elk probleem is er een oplossing’ wordt er weleens gezegd. Wanneer we iemand dierbaar uit onze omgeving verliezen, dan toont onze omgeving empathie en begrip voor ons lijden. Op welke manier wij als nabestaanden reageren of emoties tonen, wordt beschouwd als normaal. We voelen ons dan gehoord, erkend en ondersteund. Tot er iemand uit de omgeving zegt dat het tijd is om verder te gaan. Maar wie bepaalt wanneer het tijd is om verder te gaan? Wat is verder gaan? Hoe ziet verder gaan er uit? En zijn onze reacties die eerst nog normaal waren, dan nu niet meer normaal?

Helaas is er geen pasklaar antwoord op deze vragen. Er is niet één manier van rouwen. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Dat is net het waardevolle van het omgaan met verlies. Vaak wordt rouwen gezien als een probleem waarvoor snel een oplossing moet gezocht worden, zodat het lijden kan stoppen. Onze omgeving heeft al snel een advies klaar over hoe we het moeten aanpakken. Als we die goedbedoelde raad niet opvolgen, worden we bestempeld als koppig of eigenwijs.

Psychotherapie biedt geen advies, maar in plaats daarvan een luisterend oor. In therapie gaan we op zoek naar jouw unieke manier van rouwen die voor jezelf geaccepteerd is. Het heeft geen zin om te rouwen op zo’n manier dat anderen geen adviezen meer aan jou zullen geven. Dat is immers een onmogelijke opgave die meer energie vreet dan geeft. In de gesprekken gaan we op zoek naar hoe je ‘verder kan gaan’ met het verlies in je rugzak. We gaan op zoek naar hoe je de verbinding met de overledene kan blijven behouden. Hoe wil je terug in het alledaagse leven staan? Dit alles is een uniek zoekproces, waarbij je anderen in je omgeving voor nodig hebt die je hierin willen en kunnen ondersteunen. De therapie is ten einde wanneer jij als rouwende een balans hebt gevonden tussen de verbinding met de overledene en de verbinding met het dagelijks leven.

Door Hanne Putzeys

 

 

Laat een reactie achter